Urfolksspråkdekaden IDIL 2022-2032
Tioårsperioden 2022-2032 har FN utropat som en urfolksspråkdekad, the International Decade of Indigenous Languages. Det ska inspirera till insatser för att bevara, skydda och utveckla världens alla små språk som idag är väldigt utsatta och till exempel saknar teknologiska hjälpmedel, ordböcker och läromedel.
Av världens befolkning sägs endast 6 % tillhöra ett urfolk. Ändå talar dessa bortåt 4000 av världens språk! För att uppmärksamma dessa språk och bidra till att de ska leva kvar och talas av fler, så har FN utropat 2022-2032 till en urfolksspråkdekad: the International Decade of Indigenous Languages.
Språk är oumbärliga för mänsklig kommunikation och interaktion, för att dela tankar, uttrycka sig fritt och kreativt och för att bygga en gemensam identitet. Språk är en nyckelfaktor för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter.
Trots att språk har en oerhört viktig betydelse, är många språk hotade. Språkgemenskaper - särskilt bland urfolk - möts av olika slags utmaningar; geo-politiska, ekonomiska, socio-kulturella och teknologiska utmaningar, som mer eller mindre tvingar människor att byta språk och använda majoritetsspråk som engelska, svenska eller spanska. Då riskerar århundraden av historia, kunskap och kulturell rikedom att försvinna.
Under urfolksspråkdekaden IDIL – the International Decade of Indigenous Languages – finns möjlighet för olika intressenter att bidra till att bevara, revitalisera och stödja språklig mångfald och mångspråkighet!
UNESCO:s enkät
Du kan bidra genom att berätta mer om ditt språk och dela information om arbete som pågår. Unesco inbjuder dig att bidra med din kunskap och dina erfarenheter. Syftet är att samla information både om språken och de utmaningar som finns för att de ska leva kvar, och att utveckla nya lösningar för bevarande, revitalisering och stöd till språklig mångfald över hela världen. (Enkäten är på engelska.)