Seminarium i Umeå om traditionell kunskap och språkrevitalisering
Seminariet i Umeå handlade om Sametingets arbete med kulturarvskonventionerna och språklig revitalisering.
Inspiration och erfarenhetsutbyte
Sametinget arrangerade i samarbete med Centrum för samisk forskning (Cesam) ett seminarium om traditionell kunskap och språk den 11 november 2014 på Umeå universitet. Tanken var att ge inspiration, goda exempel och diskutera metoder för det fortsatta arbetet inom dessa områden.
Urfolksperspektiv
Heldagsseminariet kallades ”Aerpiemaahtoe jih vaajmoen gïele – traditionell kunskap och hjärtats språk” och bestod av föreläsningar som avslutades med en paneldebatt. Syftet med seminariet var att belysa urfolksperspektivet utifrån Sametingets arbete med kulturarvskonventionerna: Unescokonventionen till skydd för immateriella kulturarv och Konventionen om biologisk mångfald, samt Sametingets arbete med språkrevitalisering.
Om programmet
Sametinget och Cesam informerade om sina respektive arbeten inom området traditionell kunskap och språkrevitalisering. Därefter berättade Elin-Anna Labba om lokal samisk förvaltning av världsarvet Laponia. Mikael Vinka från Umeå universitet berättade om konfliktsituationen mellan svensk lagstiftning och samisk språkrevitalisering. Eva Gunnare gav en smakföreställning och berättade om samisk traditionell matkunskap.