Ingvar Kamprad - Unik människa och gränsöverskridande entreprenör
Även efter sin död fortsätter Ingvar Kamprad att satsa på näringslivsutveckling i Norrland. Hälften av hans kvarlåtenskap ska gå till detta ändamål. När IKEA i Haparanda öppnade var Ingvar Kamprad noga med att samerna också skulle synliggöras.
Testamenterar till företagsverksamhet
Den 14 mars 2018 blev Ingvar Kamprads testamente offentligt, och innehållet överraskade många. Halva kvarlåtenskapen ska enligt testamentet användas för utveckling av företagsverksamhet i Norrland. Att Kamprad var Norrlandsvän märktes tydligt när IKEA öppnade ett varuhus Haparanda 2006. Vid öppnandet av varuhuset i Haparanda uttalade Ingvar Kamprad att det skulle bli en mötesplats för fyra folk, dvs. det svenska, finska, norska och samiska folket. Det hedrade samerna när Kamprad insisterade på att den samiska flaggan skulle vaja tillsammans med den svensk, norska och finska utanför varuhuset.
- Att varuhuset öppnades med en jojk, framförd av Sofia Jannok i närvaro av Ingvar Kamprad och hans hustru Margareta, var i samiska ögon en tydlig markering av både förståelse och respekt för samernas strävanden och deras näringar och kultur, framhåller Per Olof Nutti styrelseordförande i Sametinget.
Studieresa i Sápmi
Ingvar Kamprad var en både en unik människa och gränsöverskridande ikonisk entreprenör. Tillsammans med sin hustru Margareta gjorde han i augusti 2007 en studieresa i Sápmi för att lära sig mer om både de traditionella samiska näringarna och om samiskt entreprenörskap. Under deras tur besöktes bland annat Jukkasjärvi, Nikkaluokta och Rostujávri. Värd för arrangemanget var Sametinget.
- Det kanske mest anmärkningsvärda med hans besök var att Ingvar Kamprad förstod vikten av att utveckla det samiska näringslivet och uppmuntra samiskt entreprenörskap, mer än många kommuner, länsstyrelser och andra statliga myndigheter, minns Lars-Anders Baer, dåvarande styrelseordförande som deltog under studieresan.
OECD-studie om urfolk och regional utveckling
- Den studie som OECD för närvarande genomför rörande ursprungsfolks möjligheter att bättre inkluderas i samhällslivet och landsbygdsutvecklingen, bland annat i Sverige, Kanada, USA och Peru, kommer säkert att bekräfta Kamprads tes att samisk näringslivsutveckling och samiskt entreprenörskap måste synliggöras och stödjas på sina egna meriter, avslutar Per-Olof Nutti, styrelseordförande i Sametinget.
Per‐Olof Nutti
Sametingets styrelseordförande
070-376 31 12