Artiklar
1/5 Många möten och många kramar samer emellan blev det under nationaldagsfirandet i Staare. Foto: Tommy Andersson

Samer från hela Sápmi invigde Staare 2018

Nu är det samiska jubileumsåret i Staare 2018 invigt. Med ett stort publikhav som inramning blev det jojk och flera högtidliga tal, både på samiska och svenska, från Rådhustrappan i centrala Staare.

Staare 2018 är ett sätt att fira minnet det första samiska landsmötet på svenska sidan av Saepmie. Mötet blev startskottet för samernas politiska kamp för sina medborgerlig rättigheter. 2018 blir ett år med festligheter där crescendot sker nu under jubileumsveckan i samband med nationaldagen.

Redan under måndagen tjuvstartade man firandet av jubileumssåret med olika arrangemang däribland en spirituell ceremoni utförd av noaidi Eirik Myrhaug på Stortorget i Staare/Östersund. Ceremonins intention var att skapa samklang mellan kultur och natur, och stärka Saepmies framtid.

Under själva nationaldagen delade Samiskt informationscentrum på Sametinget ut samiska flaggor på biblioteket inför invigningen på Rådhustrappan i Staare. Där fanns också ungdomar från språkprojektet #Instagiella på plats.
- Vi ska peppa ungdomar att skriva på samiska på sociala medier, berättade Nikolaus Wollberg som är väldigt entusiastisk över projektet.

På biblioteket, där det händer en hel del den här veckan, fanns också Madeleine Renhuvud från Mittådalens sameby. Hon läste sagor på sydsamiska för små barn som kommit för att få en sagostund. Madeleine har skrivit barnboken Miesie Mavve/Renkalven Mavve. Hon är också konstnär, föreläsare, skribent och lärare i sydsamiska. 2017 fick hon Region Jämtland Härjedalens samiska stipendium för sitt arbete med att sprida det sydsamiska kulturarvet.
- Då jag har lärt mig sydsamiska i vuxen ålder är det alltid en utmaning att hålla i sånt här, sa hon.

Överallt i centrala Staare kunde man höra samiska talas och se koltar och vackra samiska kläder dagen till ära. Och strax innan invigningen när namnen på alla dem som deltog i landsmötet lästes upp var det många i publiken som blev rörda. Många fick höra sina anfäders namn. Då, för 100 år sedan, inleddes en kamp för samiska rättigheter som pågår än i dag.

På Rådhustrappan i Staare tog artisten Tanja Nordfjäll plats med sin vackra jojk som värmde i den ganska så stränga vinterkylan. Och efter tal av norska Sametingets president Aili Keskitalo och svenska Sametingets ordförande Per-Olof Nutti var det dags för kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke att hålla tal. Även Samiska kören upprädde. Ingen kunglighet från fanns på plats i Staare.

Elsa Laula var den röda tråden genom kultur- och demokratiministerns Alice Bah Kuhnkes tal.
– När jag tänker på Elsa Laula skäms jag dels över vad som skett men även för allt som inte blivit verklighet.

Sametinget håller plenum i Staare denna vecka. Under veckan samlas ledamöterna i stan för bland annat partiöverlämning och seminarium. Här kan du se vad Sametinget har för aktiviteter under veckan.

Veckan till ära lanserade Östersunds kommun ett samiskt hjärta med de samiska färgerna istället för det vanliga vita kommun-hjärtat.
– Östersund är en samisk förvaltningskommun och i år har vi också äran att få vara värd för Staare 2018, en vecka där vi firar det 100-åriga minnet av det första samiska landsmötet på svenska sidan av Saepmie. Det känns helt givet att vi ska ha även ett samiskt hjärta, som symbol för Östersund, skriver Sylvia Nord, kommunikatör, på kommunens hemsida.

Programmet för veckan är enormt. Samiska frågor och kultur uppmärksammas på olika sätt. Det är det sydsamiska kulturcentrumet Gaaltije som arrangerar detta tillsammans med Sametinget, Kulturrådet, Region Jämtland/Härjedalen och Östersunds kommun.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2022-01-05