#GirjaMotStaten

TV: Girjas sameby överklagar hovrättens dom

Girjas sameby har nu tagit beslut att överklaga Hovrättens dom i Girjasmålet till Högsta domstolen. -Domen säger att vi inte har rätt att upplåta jakt- och fiske utan att samråda med staten. Vi har rätten men får inte förvalta den, säger samebyns ordförande om varför de väljer att överklaga.

Här får du snabb koll på vad målet handlar om. Och här hittar du allt om Girjasmålet samlat.

- Vår absoluta förhoppning är att vi får rätsida på detta, alla parter känner nog att det här blev som ett vakuum, hur ska man tolka en sådan här dom, säger samebyns ordförande Matti Berg.

Den 23 januari i år föll domen mellan Girjas sameby och svenska staten vid Hovrätten för Övre Norrland i Umeå. Till skillnad från tingsrättens dom fick inte Girjas sameby, i förhållande till staten, ensamrätt till småviltsjakt och fiske ovanför odlingsgränsen.

Hovrätten valde en annan linje som innebär att ingen av parterna kan hävda ensamrätt till jakten och fisket.

- Det finns orsaker till överklagan. Domen säger att vi inte har rätt att upplåta jakt- och fiske utan att samråda med staten. Då är vi tillbaka någonstans i år 1886, första renbeteslagen, vi har rätten men får inte förvalta den, vår egen rättighet, säger Matti Berg.

Ur Hovrättens dom:

 1. Hovrätten ändrar på det sättet tingsrättens domslut att hovrätten

a. fastställer att Girjas sameby har bättre rätt än staten till jakt efter småvilt och till fiske inom samebyns område på Gällivare kronoöverloppsmark 2:1 och att staten inte i egenskap av fastighetsägare får upplåta rätt till jakt efter småvilt eller rätt till fiske inom området, samt

b. ogillar Girjas samebys yrkande om rätt att utan statens samtycke upplåta rätt till jakt efter småvilt och rätt till fiske inom samebyns område.  

När domen föll i Hovrätten sa Sameradion och SVT Sápmis juridiske expert Eivind Torp:

- Man kan säga att samebyn har vunnit delar av sitt förstahandsyrkande, men det är inte samma framgång som samebyn hade i tingsrätten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio